Cancelaria Sfântului Sinod a prezentat recent măsurile canonice menite să combată corupția în cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Într-un comunicat transmis sâmbătă, sursa menționată a subliniat că în BOR nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corupție, iar pentru cei implicați sunt prevăzute sancțiuni dure, inclusiv caterisirea.

Conform informațiilor furnizate de basilica.ro, Cancelaria Sfântului Sinod a evidențiat clar poziția BOR în ceea ce privește corupția. Comunicatul menționează că „Simonia (corupția) este fapta prin care, în schimbul unor valori (bani, bunuri sau avantaje), ori prin prietenie, nepotism, influențe sau presiuni politice și de orice natură, se obține o hirotonie, eparhie, parohie, funcție, distincție sau avansare clericală.” În plus, acesta subliniază că atât cei care pretind mita, cât și cei care o oferă, acceptă sau mijlocesc, vor fi considerați simoniaci conform regulamentelor.

Sancțiunile pentru corupție în cadrul BOR sunt sever aplicate, variind în funcție de gravitatea faptei și de calitatea implicatului. Pentru clerici, sancțiunile pot include destituirea din slujirea clericală sau caterisirea, iar pentru mireni, retragerea binecuvântării chiriarhale pentru desfășurarea anumitor activități în Biserică. Monahii pot fi excluși din monahism și li se poate interzice purtarea hainei monahale.

În ceea ce privește donațiile, Cancelaria Sfântului Sinod a subliniat importanța transparenței. Donațiile către Biserica Ortodoxă Română trebuie înregistrate și justificate de responsabilii unităților de cult care le primesc, iar donatorii nu au drepturi asupra unităților respective. Statutul BOR stabilește clar că niciunul dintre ctitori, donatori și binefăcători nu are drept de proprietate sau amestec în conducerea și administrarea mănăstirilor, schiturilor sau metocurilor.

În concluzie, Biserica Ortodoxă Română accentuează intoleranța față de corupție și impune măsuri canonice riguroase pentru a menține integritatea spirituală și administrativă a instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *