Într-o confruntare intensă dintre foștii și actualii demnitari din domeniul agriculturii, fostul Ministru al Agriculturii, Adrian Oros, îl acuză pe actualul ministru, Florin Barbu, de gestionarea defectuoasă a Programului Național Multianual INVESTALIM. Programul, inițiat cu scopul declarat de a revitaliza industria agroalimentară, este acum subiectul unui scandal în creștere.

Oros a adus acuzații serioase la adresa lui Barbu, sugerând că ghidul programului ar fi fost intenționat conceput într-un mod care să împiedice calificarea potențialilor beneficiari. Fostul ministru susține că, în doar o lună de la lansarea programului, a existat doar un singur proiect depus, iar ulterior acesta a fost retras. Culmea, apelul de proiecte a dispărut complet de pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Adrian Oros a subliniat că, în opinia sa, modificările aduse ghidului programului, însoțite de prelungirea termenului de depunere, ar fi putut beneficia doar anumite entități deja pregătite cu dosarele necesare. În contrast, Florin Barbu a susținut într-o emisiune televizată că programul se bucură de succes și că au fost depuse proiecte în ultima zi a termenului.

Cu toate acestea, Oros nu a ezitat să pună la îndoială transparența și legalitatea acțiunilor ministrului Barbu. Acesta a făcut referire la retragerea datelor de pe site-ul AFIR, subliniind că această mișcare nu este în conformitate cu practicile de transparență ale agenției.

Analiza lui Oros scoate în evidență și alte aspecte discutabile, precum faptul că ghidurile pentru INVESTALIM au fost întocmite atât de slab încât a existat doar un singur solicitant inițial. Întrebările retorice ale senatorului vizează modul în care ghidul a fost elaborat și dacă acesta a fost conceput cu intenția de a descuraja participarea.

În final, Adrian Oros compară această situație cu o altă decizie a ministrului Barbu referitoare la legislația pajiștilor, sugerând că modificările au fost făcute pentru a favoriza anumite grupuri de interese.

În contextul acestor acuzații și suspiciuni, se conturează o poveste dezechilibrată între reprezentanții actuali și foști ai Ministerului Agriculturii, iar răspunsurile la întrebările ridicate de Oros par a fi esențiale pentru clarificarea situației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *