Spitalul Județean din Galați a suferit o cădere dramatică în clasificarea sa, retrogradând de la nivelul II la nivelul IV în ceea ce privește acreditarea, conform evaluării efectuate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Această decizie a fost determinată de o serie de probleme majore în unitatea medicală și a atras atenția asupra managementului dezastruos care a caracterizat această instituție de ani de zile.

Spitalul Județean Galați a fost singurul dintre cele 13 spitale evaluate care a suferit o scădere atât de semnificativă, retrogradând nu doar o categorie, ci două, până la nivelul IV. Această situație aduce instituția medicală aproape de stadiul de „neacreditat”. Al doilea spital care a scăzut în categorie este Spitalul Orășenesc Lehliu-Gară, care a coborât o treaptă, trecând de la nivelul IV la nivelul V.

În contrast, celelalte 12 spitale evaluate și-au menținut categoria sau au înregistrat îmbunătățiri semnificative, unele chiar urcând trei trepte în clasificare, cum este cazul Spitalului de Psihiatrie Poroschia din județul Teleorman, care a promovat de la nivelul V la nivelul II.

Problemele semnalate la Spitalul Județean Galați includ deficiențe majore în domeniul igienei din blocul alimentar, lipsuri evidente în ceea ce privește instrumentarul medical, starea degradată a veselei folosite, dar și, cel mai grav, insuficiența dotărilor cu aparatură și echipamente medicale. Aceste deficiențe au dus la o scădere drastică a calității serviciilor medicale oferite pacienților și au deteriorat reputația spitalului, care a fost supranumit ironic „Spitalul Morții” de către locuitorii din zonă.

Această situație evidențiază nu doar deficiențele grave în infrastructura și dotarea spitalului, ci și problemele de management care au caracterizat instituția de ani de zile. Valentina-Alina Dobrea, managerul spitalului, o persoană cu profesie de economist, a fost reconfirmată în funcție în luna noiembrie 2021 și este criticată pentru managementul său. Cu un salariu de 12.612 de lei net lunar, Alina Valentina Dobrea este una dintre numeroasele persoane care au fost numite în funcții de conducere în instituții publice în Galați, conform acuzațiilor din presă.

Cu toate aceste deficiențe semnalate și cu retrogradarea dramatică la nivelul IV, Valentina-Alina Dobrea continuă să rămână în funcția de manager al Spitalului Județean din Galați. Acest lucru a stârnit critici în comunitate și a ridicat întrebări privind criteriile de competență și responsabilitate în administrația publică locală.

ANMCS a acordat Spitalului Județean Galați un termen de doi ani (24 de luni) pentru a remedia problemele constatate, dar situația este una alarmantă, deoarece unitatea se află acum la un pas de pierderea totală a acreditării. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă acțiuni concrete vor fi luate pentru a rezolva aceste probleme și pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite în acest important spital din Galați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *