Directorul Executiv al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Adrian Iorga, a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită și folosirea neautorizată de informații confidențiale. Acest caz a fost dezvăluit vineri de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) și a atras atenția publică asupra unor presupuse practici ilegale în cadrul instituțiilor guvernamentale.
Potrivit comunicatului oficial emis de DNA, procurorii au efectuat percheziții la domiciliul și biroul lui Iorga, iar rezultatele acestor investigații au condus la descoperirea unor sume semnificative de bani și lingouri din aur. Conform documentelor procurorilor, au fost ridicate de la domiciliul său 174.600 lei, 10.000 de dolari și 11.000 euro, precum și lingouri din aur în greutate totală de 65,2 grame. De asemenea, au fost identificate carduri bancare aferente conturilor deschise de martore, în care ar fi fost transferate sume de bani cu titlu de mită.
Anchetatorii susțin că Dragoș Adrian Iorga ar fi implicat într-un caz de luare de mită în formă continuată. În acest caz, Iorga este acuzat că, la începutul anului 2021, ar fi ajutat două persoane să obțină posturi în cadrul unui proiect derulat de Organismul Intermediar Regional București Ilfov, instituție subordonată Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Acest ajutor ar fi constat în remiterea nelegală a subiectelor și răspunsurilor corecte pentru concursurile acestor posturi.
În schimbul acestor „servicii,” Iorga ar fi pretins lunar câte 1.500 lei de la cele două persoane martore, începând cu data primirii primului salariu și până la data de 30 noiembrie 2023, care era momentul finalizării proiectului. Procurorii au prezentat dovezi că Iorga ar fi comunicat aceste pretenții printr-o foaie A4, pe care erau imprimate detalii precum „5500 salariu net, 4000 lei în contul tău, 1500 în alt cont, durată contract 30 noiembrie 2023.”
În conformitate cu înțelegerea presupusă, Iorga ar fi primit, în total, aproximativ 45.000 lei de la una dintre martore și 38.200 lei de la cealaltă. Aceste sume i-ar fi fost remise, în mare parte, prin transfer bancar, dar au existat și situații în care persoanele respective i-ar fi lăsat cardul de salariu, după ce acesta retrăgea suma de bani convenită inițial, cardul fiind returnat beneficiarului a doua zi.
Cu Dragoș Adrian Iorga reținut pentru 24 de ore, acest caz de corupție continuă să capteze atenția publică, în timp ce autoritățile încearcă să aducă mai multă claritate și să ia măsurile necesare în ceea ce privește această problemă.