Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat ancheta în cazul fostului director al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), Plută Cristian, și au dispus trimiterea acestuia în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și permiterea accesului la informații neautorizate.
Plută Cristian se află în prezent în stare de arest preventiv, alături de alți inculpați implicați în această rețea de corupție, printre care se numără și S.S. după informații furnizate de procurorii DNA, acuzat de instigare la luare de mită, dare de mită, complicitate la luare de mită și complicitate la permiterea accesului la informații neautorizate.
În urma încheierii acordurilor de recunoaștere a vinovăției, managerul Spitalului Clinic Colentina, Cristescu George-Mirel, și administratorul unei societăți comerciale, D.A.P., și-au recunoscut faptele de dare de mită și complicitate la luare de mită și au acceptat pedepsele stabilite de procurori.
Rechizitoriul întocmit de anchetatori arată că Plută Cristian ar fi primit mită pentru a facilita derularea unor contracte și pentru a asigura plata la timp a facturilor în cadrul A.S.S.M.B. De asemenea, acesta ar fi intervenit în procesul de numire a lui Cristescu George-Mirel în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina, primind în schimb sume considerabile.
În perioada iunie 2022 – 01 septembrie 2023, Plută Cristian ar fi pretins procente din valoarea facturilor plătite de A.S.S.M.B. pentru lucrări de reparații și modernizări la unitățile sanitare și imobilele administrate de instituție.
Un alt aspect al anchetei vizează favorizarea unei societăți comerciale în cadrul unei licitații publice, unde Plută Cristian ar fi furnizat informații confidențiale unui om de afaceri, facilitând astfel obținerea avantajelor în procesul de achiziție.
Managerul Spitalului Clinic Colentina, Cristescu George-Mirel, ar fi beneficiat de avantaje nelegale, inclusiv prelungirea unui abonament telefonic al instituției pentru care primea în schimb puncte de fidelitate utilizate pentru achiziționarea de telefoane mobile și ceasuri smart.
Măsurile asigurătorii și de sechestru au fost dispuse asupra unor sume de bani ridicate de la inculpați, iar dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel București. Procurorii au solicitat menținerea măsurilor preventive și confiscarea unor sume de bani și a unui imobil.
Principiul prezumției de nevinovăție rămâne valabil în această etapă a procesului penal, iar comunicatul respectă Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.