Fostul procuror Emilian Eva rămâne condamnat pentru luare de mită, după ce Înalta Curte a respins recursul în casație formulat de acesta împotriva sentinței din 31 mai 2023. Decizia instanței de astăzi confirmă condamnarea la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, dictată pe 13 iulie 2023, când Eva a fost exclus din magistratură printr-un decret al Președintelui României.

Fostul procuror a fost condamnat pentru luare de mită în legătură cu deciziile pe care le-a luat în calitate de magistrat. Conform hotărârii instanței, Eva a primit mită pentru clasarea unui dosar de corupție, a fost implicat în operațiuni de comerț clandestine incompatibile cu funcția de procuror și a comis fals în declarația de avere.

Eva, care a devenit cunoscut în 2007 pentru gestionarea dosarului ICA, a fost adus la DNA București pentru a se ocupa de această cauză. A fost cel care a trimis dosarul în judecată și a contribuit la stabilirea unui prejudiciu controversat. Acesta a fost singurul argument folosit de judecătoarea Camelia Bogdan pentru a pronunța condamnări însumate de 50 de ani de închisoare în dosarul ICA.

Într-un context similar, judecătoarea Bogdan a fost exclusă din magistratură în aprilie 2012 pentru fapte incompatibile cu calitatea de magistrat. Astfel, fostul procuror Emilian Eva și judecătoarea Camelia Bogdan împărtășesc o soartă similară, fiind ambii excluși din sistemul judiciar pentru abateri grave.

Decizia Înaltei Curți în cazul lui Emilian Eva marchează un punct final în procesul judiciar și confirmă că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția sa în sistemul judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *