Un comisar din Maramureș, dispus să ofere cârnați, palincă și produse din vânat pentru o funcție în IGPR.

De Baia Mare la București, cu portbagajul plin de ‘daruri’ pentru funcție

Un scandal de corupție zguduie Poliția Română, după ce un comisar din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș a fost descoperit în timp ce încerca să obțină o funcție de conducere în Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) printr-un mijloc neortodox. Comisarul Simion Pavel Petrar își dorea cu orice preț să ajungă șef în IGPR, cu doar șase luni înainte de pensionare, pentru a beneficia de o pensie mai generoasă.

Planul murdar dezvăluit prin interceptări

Interceptările procurorilor au scos la iveală modul neconvențional în care comisarul Petrar și un subaltern, fostul polițist Nicolae Ioan Lucuț, au pregătit terenul pentru această manevră. Dialogurile captate arată cum cei doi au planificat oferirea unor „daruri” pentru șeful din IGPR, care includeau cârnați, palincă, și chiar produse din vânat. În schimb, comisarul Petrar urmărea să obțină împuternicirea în funcția de conducere dorită.

Un portbagaj plin cu ‘ce trebuie’ pentru șeful din IGPR

Pe 29 martie, anul curent, fostul polițist Lucuț a fost surprins intrând în sediul IPJ Maramureș, unde s-au pus la punct toate detaliile. Produsele, inclusiv 10 kg de cârnați și 9 litri de palincă, au fost pregătite cu grijă pentru a ajunge cât mai repede la București, acolo unde funcția la Direcția Arme Explozivi și Substanțe Periculoase era disputată de mai mulți pretendenți, conform libertatea.ro.

Ancheta și concluziile procurorilor

Anchetatorii DNA au descoperit că produsele au fost trimise către București cu o mașină din cadrul IPJ Maramureș, iar când au ajuns la destinație, s-au adăugat și altele, inclusiv 10 litri de palincă, pentru un plocon cât mai impresionant. Într-un final, fostul polițist Lucuț a fost condamnat pentru trafic de influență, recunoscând faptele și beneficiind de o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare.

Surprinzător, deși traficarea influenței a fost dovedită, șeful din IGPR care a primit aceste ‘daruri’ nu a fost tras la răspundere. DNA a motivat că nu există interes public pentru continuarea anchetei, iar fapta a fost considerată „un dar tăcut” pentru soacra șefului din IGPR.

Această situație aduce în discuție transparența și integritatea în sistemul polițienesc din România și ridică întrebări cu privire la eficacitatea măsurilor anticorupție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *