Acuzații de manipulare: SRI susține că Călin Georgescu avea conturi TikTok din 2016, dar platforma s-a lansat internațional abia în 2017

O controversă majoră a izbucnit în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România, după ce Serviciul Român de Informații (SRI) a susținut că echipa lui Călin Georgescu ar fi utilizat o rețea de conturi TikTok creată în 2016 pentru promovarea sa. Declarațiile SRI au fost însă demontate de jurnaliști și experți, care au subliniat că platforma TikTok nu era accesibilă pe piața internațională în acel an.

Raportul SRI: Conturi din 2016 utilizate în 2024

Potrivit unui document desecretizat de președintele Klaus Iohannis pe 4 decembrie 2024, SRI a afirmat că rețeaua de susținere online a lui Călin Georgescu includea 25.000 de conturi TikTok, dintre care 797 ar fi fost create încă din 2016. Documentul indică faptul că aceste conturi au fost activate masiv în noiembrie 2024, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Rețeaua de conturi asociată campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok. S-a observat că 797 dintre aceste conturi au fost create în 2016 și au avut o activitate redusă (1%) până la 11 noiembrie 2024, moment în care au fost activate masiv,” se arată în raport.

TikTok, lansat internațional abia în 2017

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob de la publicația InPolitics a demontat informațiile furnizate de SRI, subliniind că platforma TikTok nu putea fi utilizată internațional în 2016. „TikTok s-a lansat în China în septembrie 2016 sub numele de A.me, fiind rebranduit ulterior în Douyin. Abia în septembrie 2017 platforma a fost lansată pe piața internațională sub numele TikTok”, a explicat Iacob.

El a ridiculizat afirmațiile SRI: „SRI ne spune că Georgescu avea o rețea de conturi TikTok încă din 2016. Ce să zic, tare omul, a furat startul pe o platformă care nu exista.”

Reacțiile publice și implicațiile

Dezvăluirile au stârnit reacții intense în mediul politic și public, mulți acuzând SRI și Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de manipulare în favoarea unui anumit candidat. „Aceste discrepanțe ridică mari semne de întrebare asupra credibilității rapoartelor furnizate de instituțiile de securitate,” a comentat un analist politic.

Călin Georgescu: ținta unei campanii orchestrate?

Călin Georgescu, candidat independent, s-a confruntat anterior cu acuzații din partea autorităților și instituțiilor de stat. Acesta a declarat că informațiile desecretizate fac parte dintr-o campanie concertată împotriva sa. „Este clar că se încearcă discreditarea mea în fața electoratului. Românii trebuie să înțeleagă că sunt ținta unei manipulări orchestrate”, a spus Georgescu într-o conferință de presă.

Acuzațiile SRI privind utilizarea unei rețele de conturi TikTok datând din 2016 ridică serioase întrebări despre corectitudinea campaniei prezidențiale și despre rolul instituțiilor de securitate în acest proces. În contextul în care informațiile prezentate de SRI se dovedesc incompatibile cu datele istorice privind lansarea TikTok, transparența și integritatea instituțiilor implicate sunt puse sub semnul întrebării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *