Firma de salubritate Rosal Grup, inițial cunoscută pentru contractele semnate cu statul și recent implicată în dosarul de corupție al primarului Robert Negoiță, se dovedește a fi capturată de trei grupări obscure care au infiltrat discret această afacere, conform investigației jurnaliștilor de la Captura.ro. Cei responsabili de întregul scenariu au conexiuni cu interlopii din clanurile sportive locale, oligarhii egipteni, serviciul de spionaj egiptean, iar unul dintre ei este protagonistul unui scandal analizat în facultățile de Drept.

Banii destinati gestionării deșeurilor sunt redirecționați către achiziții extravagante precum limuzine Maybach și penthouse-uri în Dubai. Întreaga schemă este construită pe complicități instituționale în sectoarele bucureștene, reședințele de județ sau localitățile poluate din Ilfov.

Reportajul realizat de Captura.ro este însoțit de înregistrări „ambientale” ce dezvăluie strategii multiple de fraudă fiscală și delapidare, oferind totodată un istoric al alianțelor. Jurnaliștii prezintă, de asemenea, capturi de ecran ale conversațiilor implicaților, imagini cu personajele cheie și facturi sau alte documente scrise ce confirmă informațiile prezentate.

Personaje centrale ale acțiunii

  1. Adrian Tarău – A fost protagonistul unui scandal politico-financiar în timpul lui Adrian Năstase și este acum studiat în facultăți datorită dezvăluirilor sale despre un sistem de justiție capturat de partid. Potrivit Captura.ro, el continuă să activeze ca samsar în România și dezvoltator imobiliar în Statele Unite.
  2. El Feki Tarek – Om de afaceri egiptean cu origini în elita dictaturii militare a generalului Hosni Mubarak la Cairo. În România, a început să activeze din 2000, având parteneriate cu ginerele serviciului de spionaj egiptean și familia oligarhului Hussein Salem, fost ofițer de informații al regimului.
  3. Marian Goleac – Cunoscut și sub aliasul „dumnezeul autorizațiilor,” a început ca taximetrist și a ajuns să conducă societatea controlată de Primăria Sectorului 4. Este conectat cu interlopii din clanurile Sportivii și Metin.
  4. Silviu și Honorius Prigoană – Silviu Prigoană, fondatorul companiei, a transferat ulterior conducerea fiului său, Honorius.

Alianțele „gulerelor albe” – O preluare ostilă consumată tacit

În 2015 Rosal a intrat pe pierdere, și nu s-a mai oprit: statul nu mai colecta taxe din afacere, în timp ce „investea” sute de milioane de euro în companie. Datoriile „istorice” acumulate au fost reeșalonate de câteva ori. 

Destinația banilor nu era în fondul pentru plata datoriilor ci în alimentarea unei strategii secrete a executivilor Rosal: o campanie ascunsă de achiziții cu scopul de a acapara o parte mare din piață, conform managerului Rosal de aproape un deceniu, Bogdan Niculescu, într-un interviu acordat Captura.ro. Etapa a doua a planului o reprezenta „clonarea afacerii”, adică punctul din care managerul Niculescu avea nevoie de alianțe în exterior.

Bogdan Niculescu, sursă Captura.ro

Planul a fost ascuns foarte bine, încât nici măcar acționarul principal al companiei, Silviu Prigoană, nu știa de el. Acesta consta în cumpărarea firmelor mai mici care deja obținuseră contracte publice în domeniul salubrizării, și aveau deja infrastructura necesară.

Managerul primea sfaturi de la Alexandra Costache, directoarea financiară din Rosal, despre cum să mascheze profitul firmei în achiziții și cheltuieli pe reparații cu devize incerte, despre strategii în fața controalelor fiscale, plăți sau facturi cu prețuri schimbate retroactiv, lucruri surprins pe înregistrările puse la dispoziție de Captura.ro. Niculescu invocă în context relația cu șeful Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF (Ionuț Mișa), care a aprobat reeșalonări de datorii la Rosal.

Tarek, Tarău și Goleac și grupările lor au procurat sprijinul financiar necesar pentru această preluare ostilă. Însă, după ce au intrat în schemă cu Rosal, au schimbat anatomia afacerii, adâncind conflictul cu familia Prigoană.

Bogat și neliniștit – trădările familiei Prigoană

Niculescu a obținut majoritate în consiliul de administrație Rosal, atrăgând de partea sa pe avocatul milionarului Prigoană, Gabriel Găman, un prieten de familie de 30 de ani cu Prigoană. Acesta este jurist șef la Rosal, iar în 2015 a fost desemnat reprezentantul acționarului în consiliu. Prigoană a rămas pasiv până când firma, nu numai că nu-i mai aducea venituri de 75 de mii de euro lunar, însă s-a afundat financiar până în punctul în care nu a mai avut bani pentru salarii sau furnizori.

Prigoană Senior nu-și explică de ce Găman a schimbat macazul: „Banul îți ia mintea uneori, habar n-am. Chiar nu știu ce s-a întâmplat cu Găman. Ne știm de-o viață, am trecut prin multe, lucram împreună, a văzut crescând copiii. A început brusc să mă mintă, deși era legal vocea și ochii mei în afacere.”

Un alt apropiat al mogulului Prigoană, avocatul penalist Viorel Mocanu, este surprins de o publicație la o ieșire la țigară cu Bogdan Niculescu, moment în care acesta este dat afară din serviciile prestate familiei Prigoană, inclusiv din grupul de Whatsapp al avocaților acestuia, conform unor capturi de ecran puse la dispoziția Captura.ro.  Mocanu este implicat în redactarea unor denunțuri depuse la DIICOT chiar împotriva lui Niculescu, managerul Rosal.

Surprinși de paparazzi, Bogdan Niculescu (stânga) discută cu avocatul familiei Prigoană / Foto: spynews.ro

Însăși Bogdan Niculescu este un prieten vechi de-ai familiei Prigoană. S-a împrietenit cu Honorius Prigoană la Chicago în 2005. Tovărășia a dăinuit aproape un deceniu. Niculescu a devenit consilier la Camera Deputaților, în cabinetul unui coleg de partid (Mircea Lubanovici) de-al lui Prigoană Senior. Fondatorul Rosal a fost parlamentar PDL (2008-2012) și totodată un personaj influent în sferele guvernării Boc. Apoi acesta s-a angajat doi ani șofer pentru Prigoană Senior, ca după să aungă la Rosal. 

Iar Niculescu s-a dovedit capabil, își amintește Prigoană Senior care se ocupa atunci personal de afacere: “Bogdan e un tip muncitor și isteț. A învățat repede mersul lucrurilor, te puteai baza pe el.”

Rosal a fost inculpată la DNA într-un dosar de corupție cu prejudiciu record de 578 milioane de lei, într-un proces care este pe rol în acest moment. Printre cei acuzați de abuz în serviciu se numără edilul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, șapte functionari din primărie și managerul Bogdan Niculescu. Contractul de salubritate cu Rosal în Sectorul 3 ar fi fost prelungit ilegal în două rânduri, fără licitații. Acest moment a declanșat contraofensiva familiei Prigoană în războiul pentru companie, conform Captura.ro.

Schema de joc – ținta finală: fondurile de la buget

Familia Prigoană reclamă tentativa de preluare ostilă a Rosal grup și faptul că ocietatea este delapidată constant de șapte ani. Până acum au inițiat 14 acțiuni în instanță, șapte cereri de insolvență și două plângeri penale. Jocul are loc în jurul cotei de piață a Rosal, adică capacitatea sa de a menține contractele publice sau a obține unele noi. Honorius Prigoană spune că oamenii și lucrările se mută treptat pe firmele private, iar în final managerii vor „deconecta de la aparate” Rosal, toate contractele fiind preluate de noi subcontractori, RL-urile manevrate de executivii Rosal.

Timpul e scurt pentru că, știu și ei, actualul status quo e prelungit artificial printr-o fraudă bazată pe înșelarea tatălui meu, care a început deja sa cadă în instanță. Schimbarea acționarului majoritar le-ar arunca în aer ecosistemul, iar ei aplică tactica pământului pârjolit, a declarat Honorius Prigoană pentru Captura.ro.

Niculescu, în schimb, neagă că ar defavoriza Rosal în beneficiul terților, însă ca abordează achiziții publice cu firme neasumate public: „Asta a fost strategia mea în fața concurenței”. 

Traseul banilor și structura de putere a companiei duc spre oamenii de afaceri El Feki Tarek, Marian Goleac și Adrian Tarău.

Un miliard jumate de lei, miza Sectorului 4

Managerul Rosal, Niculescu, pleacă pe 22 octombrie 2022 în Dubai, unde se întâlnește cu Marian Goleac, un om de bază al primarului de sector Daniel Băluță. Toți pun întâlnirea pe „voia întâmplării”.

Marian Goleac, deși nu mai ocupa funcții administrative, se întâlnea prin cafenele cu persoane care îi dădeau informații și cărora le dădea informații despre participanții la o licitație pentru servicii de deszăpezire, pe care Primăria Sectorului 4 se pregătea să o lanseze pe 8 noiembrie. Era vorba de un contract de doar 1,5 miliarde de lei, o cincime din bugetul instituției. În august, Honorius Prigoană a aflat despre faptul că un consorțiu condus de Rosal Grup (din care face parte și firma Blue Planet Services) concura pentru acest contract.

„Jumătate din București știa că firmele astea intenționează să meargă la licitații. Care e problema, de fapt? Nu mă interesează nicio licitație,” a spus Marian Goleac, întrebat despre discuția cu Honorius, pentru Captura.ro. Însă Goleac are legături și cu patronul Blue Planet, a doua firmă din consorțiul condus de Rosal. 

Procedura de licitație este amânată iar apoi reluată pe 23 februarie, cu o valoare totală de 1,7 miliarde, de data aceasta. Acest lucru are ca efect prelungirea contractului în vigoare, care este tot cu Rosal. Deși are o valoare de trei ori mai mică decât posibilul viitor contract, actualul este cel mai profitabil angajament din portofoliul companiei.

Tot la Sectorul 4, în același timp cu povestea contractului de 1,7 miliarde de lei, a debutat totodată o schemă sofisticată de redirecționare a veniturilor Rosal către beneficiari noi. Compania începe să plătească chirie supraevaluată pentru seturi noi de utilaje care nu îi aparțin, dar aparțin firmei Blue Planet Services, parte din consorțiul Rosal. Acest lucru se întâmplă în mai multe localități unde au contracte în vigoare. Captura.ro prezintă o parte dintre contractele de închiriere încheiate cu Rosal.

Blue Planet a început să funcționeze autonom rapid, preluând activitatea Rosal în Ploiești și Popești-Leordeni, și lucrează separat în Chiajna. De asemena, și-au construit în paralel propriul sistem de manipulare a deșeurilor, prin firma Solid Waste Operations.

Din alimentația publică în afacerea cu deșeuri

Schemele paralele de salubritate în valoare de zeci de milioane de euro se învârt în jurul administratorului Blue Planet, care are conexiuni cu Marian Goleac, Robert Vasiliu. Afacerea pe care o avea înainte, un restaurant, i-a predat-o lui Goleac, mai exact unor neamuri de ale lui.  

Vasiliu reprezintă legal și controlează formal “triangulația Blue Planet”, firmă care de la pierderile din 2018 ajunge, în 4 ani, la un profit de 9,5 milioane de lei, iar centrele de selectare au o valoare de 31 de milioane de lei.

Restaurantul a ajuns, printre alții,  pe numele fiul cumnatului Răzvan Văduva, adjunct la Direcția Piețe din primăria lui Băluță și o altă rudă care are o afacere imobiliară (Marant Estate) cu socrii lui Goleac și cu un inculpat DNA important din dosarul “Rosal”, George Manciu.

Cel din urmă este un apropiat al edilului Robert Negoiță de la Sectorul 3 și al managerului Rosal, Bogdan Niculescu și conduce Direcția de Utilități Publice din cadrul Primăriei Sectorului 3.

Gunoiul Incognito

Șeful Rosal, într-un interviu Captura.ro, lămurește relația dintre Robert Vasiliu și familia Goleac, pe care el l-a adus pentru a fi administrator Blue Planet:

Păi Robert Vasiliu e de meserie cârciumar. Se știu. A fost șef și la Tratoriile alea multe din oraș, nu-mi amintesc exact numele grupului. De carciuma lui Goleac, nu mai știu. Ei se cunosc, într-adevăr, independent de mine. A fost și pe acolo să-i facă, să-i aducă clienți, să nu știu ce. Apoi l-am luat eu din zona HoReCa, pe cuvântul meu de onoare, și i-am  propus această activitate (Blue Planet). E un om de încredere și asta e foarte important în domeniu (…) Mama mea a copilărit cu mama lui, ca să vă dați seama de când ne știm.”

Reporter Captura.ro: De ce trebuia un paravan?

Șeful RosalLogica era să acaparăm cât mai multe localități mici din Ilfov printr-o firmă satelit. A fost o strategie de-a mea pentru ADI Ilfov. În special, Ilfov. Pe cuvânt că nu e nimic altceva. Voiam sa acoperim în paralel județul, asta-i tot.

Reporter Captura.ro: Merită felicitat pentru ascensiune fostul șef de sală din restaurantul lui Goleac? 

Șeful Rosal„Haideți să vă spun”, dezvăluie el, „fratele meu Jean Niculescu (administrator Rosal Grup -n.r.) e acolo, la Blue Planet.”

În urma secări de bani a companiei Rosal și a situației juridice în care se afla, aceasta a ajuns să piardă din contractele pe care le avea, sau să nu poată să concureze la alte licitații. Locul Rosal a fost luat rapid de Blue Planet.

Finanțatorii Blue Planet

„Investiția din Chiajna” a fost făcută dintr-un împrumut de 400 de mii de euro, potrivit Bogdan Niculescu, pentru Captura.ro, împrumutați de la controversatul Adrian Tarău, care se dovedește a avea o relație veche și apropiată atât cu managerul Rosal, dar și cu familia Prigoană.

El Feki Tarek este „stăpânul real al afacerii Rosal”, potrivit Captura.ro, după ce a devenit principalul creditor al societății de salubritate în perioada 2020-2021. Compania fiind în pierdere, cedează printr-un contract de cesiune, parafat în 2019, toate încasările către firma lui Tarek, Toyo Motors Center, mai exact Primăria Sectorului 4 plătește facturile lunare de salubritate direct în contul egipteanului. 

Conform lui Honorius Prigoană, același lucru se întâmplă, în întregime sau parțial, și în Prahova și Popești-Leordeni.

Tarek, și Blue Planet, chiar au „salvat” Rosal de câteva ori: familia Prigoană a încercat de șapte ori să declare insolvență, pentru a recupera salarii restante sau alte sume, însă de fiecare dată motivul insolvenței dispărea rapid, problema se rezolva. Insolvența ar fi „un coșmar pentru ei” spune Honorius Prigoană, deoarece vor trebui să detalieze cum s-a ajuns în situația de insolvență, în fața unui judecător sindic.

Singurul lucru constant în „războiul” celor două tabere în bătălia pentru Rosal este fluxul de bani publici, care ajung în buzunarele celor implicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *