O investigație jurnalistică efectuată de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a dezvăluit că Ognian Bozarov, un om de afaceri bulgar, conexiune la serviciile secrete și presupus nepot al liderului comunist bulgar Todor Jivkov, desfășoară afaceri imobiliare în București.

În centrul atenției se află legăturile lui Bozarov cu asasinarea jurnalistului croat Ivo Pukanić, în octombrie 2008. Conform informațiilor, Bozarov ar fi plătit peste un milion de euro către asasinii lui Pukanić. Acesta a demarat recent primul său proiect imobiliar în România, un cartier rezidențial cu peste 350 de apartamente, pe locul fostei Întreprinderi de Casete Radio și Televizoare din București.

Documente scurse în presă dezvăluie că Bozarov este proprietarul companiei offshore General Pioneer Inc., implicată în transferul de bani către intermediarul-cheie al asasinilor, Slobodan Ðurović, sub pseudonimul „Cardinalul”. Acesta a primit 23 de ani de închisoare pentru rolul său în complot. Bozarov a negat orice implicare în orchestrarea asasinării și a susținut că plățile către Ðurović erau parte a unei afaceri legitime.

Bozarov, în vârstă de 73 de ani, are o biografie controversată, fiind acuzat în trecut în Statele Unite pentru export ilegal de echipamente în Bulgaria. De asemenea, se afirmă că a lucrat pentru serviciile secrete bulgare în timpul regimului comunist al lui Todor Jivkov. În ciuda acestor acuzații, Bozarov a scăpat de procesul deschis în SUA și a continuat să prospere în lumea afacerilor.

Deși există speculații privind legăturile sale cu serviciile secrete, Bozarov își susține nevinovăția și afirmă că toate activitățile sale sunt legale și legitime. Cu toate acestea, istoricul său controversat și conexiunile sale cu evenimente și personaje dubioase ridică semne de întrebare asupra naturii afacerilor sale imobiliare din București. Autoritățile române ar putea iniția o investigație pentru a clarifica aceste aspecte și a asigura transparența în domeniul imobiliar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *