Procurorul Mihaiela Iorga Moraru, propusă pentru un mandat la conducerea unei secții strategice în lupta anticorupție.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat marți propunerile pentru numirea șefilor secțiilor operative din marile parchete, iar printre aceștia se regăsește și procurorul Mihaiela Iorga Moraru, propusă la șefia Secției de Combatere a Corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Aceasta a candidat împotriva actualului șef interimar, George Adrian Matei, și procurorului Gheorghe Moța.

Mihaiela Iorga Moraru are o experiență îndelungată în DNA, intrând în instituție încă din mandatul lui Daniel Morar. A fost implicată în dosare deosebit de complexe, cum ar fi cele ale fostului premier Adrian Năstase, unde acesta a fost condamnat în cazurile „Trofeul Calității” și „Zambaccian”.

Cu toate acestea, cariera sa a fost marcată de conflicte notabile. În 2017, a intrat în conflict cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, fiind revocată din DNA și chiar având un dosar penal înregistrat împotriva sa la DNA Ploiești, caz ulterior clasat. Într-un proces ulterior, instanța a anulat ordinul de revocare.

Conflictul cu Kovesi s-a amplificat, Mihaiela Moraru Iorga acuzând-o pe aceasta că a exercitat presiuni asupra sa într-un dosar sensibil. Mai târziu, în 2018, a fost trimisă în judecată de către DNA pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual, acuzații care au fost respinse de către Instanța supremă.

Ulterior, Mihaiela Moraru Iorga a ajuns la SIIJ, unde a gestionat dosare controversate, inclusiv cel al Sorinei, considerat abuziv și clasat în cele din urmă. În prezent, activează în cadrul Parchetului General, la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC), fiind procuror special desemnat să investigheze magistrați, instrumentând și dosarul judecătoarei Ana Maria Chirilă acuzată de corupție și consum de droguri.

Propunerea de numire a Mihaelei Iorga Moraru la conducerea Secției de Combatere a Corupției din DNA trebuie să primească avizul Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *