Corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe Române a atins cote alarmante, cerându-și un tratament detaliat într-un serial cu multiple episoade pentru a dezvălui întregul tablou.

După ce, în săptămâna anterioară, am prezentat complicitatea dintre sfera politică și cea bisericească în fraudarea fondurilor publice, prin publicarea unor înregistrări realizate cu o cameră ascunsă, prezentăm acum modul în care parohiile ortodoxe sunt comercializate contra unor șpăgi considerabile, ajungând până la nivelurile cele mai înalte, conform investigației Recorder.

Petrică Leașcu, un preot care a adunat dovezi video privind aceste practici, a profitat de contextul profesional în care s-a aflat, decidând să documenteze cu o cameră ascunsă modul în care se desfășoară procesul de obținere a unei parohii mai favorabile.

Leașcu îndeplinește slujba de preot în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului din 2003. În 2010, după ce a fost implicat într-un dosar penal, a demisionat din funcția de preot paroh, continuând să slujească nesalarizat sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. În acest an, ca formă de protest față de o condamnare judiciară considerată injustă, Petrică Leașcu a intrat în greva foamei. În urma acestei acțiuni, Înaltpreasfințitul Ioachim l-a trimis să slujească la o biserică în apropierea Oneștiului, însă fără a-i acorda un salariu. Din această poziție, preotul Leașcu s-a adresat superiorului său direct, protopopului Ioan Bârgăoanu, solicitându-i un post salarizat.

La început, protopopul i-a comunicat că nu există posturi vacante și că, în orice caz, preferă să promoveze preoți mai tineri. Cu toate acestea, totul s-a schimbat după rostirea unor cuvinte magice, deschizând drumul preotului Leașcu pe întregul traseu al șpăgii, până în biroul Înaltpreasfințitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care este și membru al Sfântului Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *