DNA-ul din Albania a efectuat arestul ginerele fostului prim-ministru, Sali Berisha, în legătură cu acuzații de corupție într-un caz privind o afacere cu terenuri ce implică un club sportiv, potrivit anunțului procurorilor albanezi. Procuratura specială pentru combaterea corupției și a crimei organizate, cunoscută sub numele de SPAK, a emis un rechizitoriu în care susține că Sali Berisha, fostul premier al Albaniei, și-a folosit influența în calitate de prim-ministru între 2005 și 2009 pentru a exercita presiuni „pentru încheierea procedurilor de privatizare în favoarea altor persoane, inclusiv a soțului fiicei sale”.

Ginerele fostului prim-ministru a fost arestat sâmbătă târziu, în timp ce Sali Berisha, în prezent deputat și cu imunitate în fața justiției, i s-a impus să nu părăsească țara și să se prezinte la poliție. Ancheta privind această afacere a fost demarată în 2020, atunci când actualul ministru de interne, Taulant Balla, l-a acuzat pe Berisha de implicare în privatizarea terenurilor și a altor facilități sportive care aparțineau FC Partizani din capitala Tirana. Aceste terenuri au fost ulterior înlocuite cu clădiri cu mai multe etaje.

Sali Berisha a contraatacat, acuzând actualul prim-ministru Edi Rama că a orchestrat întregul caz. El a declarat că „El le-a ordonat procurorilor săi mercenari… Acuzațiile sunt nefondate și reprezintă atacuri politice directe ale lui Edi Rama împotriva mea.”

Într-un context mai larg, în 2021, Statele Unite i-au interzis lui Berisha și familiei sale să intre în țară, menționând că, în timp ce a deținut funcția de prim-ministru, a fost implicat în „acte de corupție, cum ar fi deturnarea de fonduri publice și interferența în procesele publice, inclusiv folosirea puterii sale în interes propriu și pentru a-și îmbogăți aliații politici și membrii familiei sale.”

Sali Berisha a ocupat funcția de președinte între 1992 și 1997, imediat după căderea comunismului în Albania, și a fost prim-ministru între 2005 și 2013. În prezent, el este liderul celui mai mare partid de opoziție, Partidul Democrat, dar este implicat în bătălii juridice separate cu o altă facțiune în ceea ce privește conducerea partidului. Arestul ginerele său reprezintă un punct de cotitură în acest context politic încărcat de tensionă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *