Dosarul de corupție al polițiștilor de la Rutieră din Vaslui intră într-o nouă etapă, după ce judecătorii Curții de Apel Iași au admis mai multe cereri formulate atât de către procurori, cât și de către inculpați. Hotărârea vine în urma unui lung proces care a început în 2015 și care a implicat polițiști și oameni de afaceri acuzați de fapte de corupție.
Una dintre deciziile notabile este admiterea cererii procurorilor privind reaudierea martorului-investigator Mihai Vizitiu, în încercarea de a aduce mai multe probe în dosar. Judecătorii au acceptat și cererile formulate de inculpații Iulian Munteanu și Mihai Axinte, inclusiv privind administrarea de probe cu înscrisuri și audierea a nu mai puțin de 10 martori.
Totuși, cea mai semnificativă hotărâre a instanței a fost disjungerea dosarului în ceea ce privește un grup de inculpați, în sensul că se va forma un nou dosar penal, separat. Această disjungere afectează inculpații Axente Mihai, Carp Mihai, Huhurez Romică, Brat Nicolae Augustin, Loghin Marian, Beraru Mihai-Gabriel, Cernat Irinel-Ioan, Guralivu Constantin, Zamfir Marius Cristian, Enachi Ion, Diaconescu Costel și Drăghiciu Ionut.
În ceea ce privește primul dosar, se va menține cel puțin un inculpat, Iulian Munteanu, considerat liderul grupului infracțional organizat. Cu toate acestea, pentru cel puțin 7 inculpați, au intervenit termenele de prescriere a faptelor, ceea ce înseamnă că aceștia vor scăpa de acuzații.
Decizia instanței este una definitivă, și așteptăm cu interes hotărârea Curții de Apel Iași în privința cazului lui Iulian Munteanu, considerat arhitectul faptelor de corupție de care au fost acuzați atât polițiștii, cât și oamenii de afaceri din municipiul Vaslui.
Acest dosar de corupție a fost unul foarte mediatizat în regiune și a implicat acuzații serioase de corupție la nivelul poliției rutiere, într-o perioadă în care cazurile de corupție au stârnit indignarea publică. Sentința finală este așteptată cu interes atât de către inculpați, cât și de către comunitatea locală.