DNA a confirmat oficial pentru Anticorupti.ro clasarea dosarului privind achizițiile SRI, deschis de fostul șef al serviciului militar din parchetul anticorupție, procurorul Liviu Lascu, care a fost dat afară din instituție de noul șef Marius Voineag fără niciun motiv și fără a fi înlocuit.

Procurorul Liviu Lascu a fost executat profesional în iunie, la mai puțin de trei luni după ce Marius Voineag a preluat conducerea DNA. Dosarul achizițiilor SRI a stat nerepartizat la grefa DNA aproape două luni după plecarea procurorului Lascu și a fost clasat pe 18 octombrie, conform informațiilor oficiale furnizate de parchetul anticorupție în 24 noiembrie.

Dosarul achizițiilor SRI a fost disjuns în februarie 2023 dintr-un dosar mai amplu care viza achiziții făcute de IGPR, Poliția Capitalei, IPJ Călărași și Poliția Sectorului 1. Investigarea dezvăluia modul în care instituțiile respective plăteau aproximativ 10 milioane de lei pentru echipament militar niciodată livrat integral.

Marius Voineag a preluat conducerea DNA la 1 aprilie și, potrivit surselor, una dintre primele sale preocupări a fost să scape de procurorul Liviu Lascu. Fără să anunțe, discute sau invocând un motiv concret, Voineag a cerut încetarea delegării procurorului Lascu la conducerea serviciului militar, propunând în locul lui un procuror în prag de pensionare.

Împotriva procurorului Lascu a început o operațiune de filaj, iar după dezvăluirile făcute de presa centrală, Voineag a obținut încetarea delegării procurorului în iunie, fără să propună un înlocuitor, ceea ce este neobișnuit. Procurorul Lascu ar fi decis să ridice acuzații pentru patru angajați SRI și doi angajați ai firmei implicate în achiziții. În același timp, avocata militarilor SRI, Giorgiana Hosu, ar fi obținut clasarea dosarului SRI.

Marius Voineag nu s-a oprit aici, reclamând procurorul militar pentru divulgarea informațiilor, dar cauza a fost clasată. Acțiunea Inspecției Judiciare urmează să fie judecată de Secția de procurori a CSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *