Curtea de Apel Iași va decide pe 6 decembrie 2024 dacă fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, va fi trimis în judecată pentru luare de mită. Deși o parte dintre probele administrate de procurori au fost anulate în camera preliminară, trei elemente-cheie rămân valabile și susțin acuzațiile.
Probele care susțin acuzația de mită
- Denunțul afaceristului Emil Savin (cunoscut ca „Farmazon”): Savin a declarat că i-a oferit lui Buzatu suma de 1,25 milioane de lei ca mită, reprezentând 10% dintr-un decont de aproximativ 12 milioane de lei pentru lucrări efectuate în comuna Ciocani, județul Vaslui.
- Predarea banilor într-o geantă maro: Suma de 1,25 milioane de lei, pusă la dispoziție de anchetatori, a fost predată lui Dumitru Buzatu de către Emil Savin la ferma acestuia din localitatea Cârja, sub pretextul unei întâlniri „la pescuit”.
- Flagrantul delict: La câteva ore după primirea banilor, Dumitru Buzatu a fost oprit de mascați pe un drum de țară, având în portbagaj geanta cu suma exactă de 1,25 milioane de lei. Banii au fost identificați ca fiind cei predați anterior.
Flagrantul, validat de instanță
Curtea de Apel Iași a respins criticile privind modul în care a fost organizat flagrantul delict. Instanța a constatat că procesul-verbal și înregistrările video demonstrează respectarea procedurilor legale, fără ca drepturile inculpatului să fi fost încălcate. Buzatu a susținut că banii din portbagaj ar fi fost „economiile sale”, însă declarația nu a fost considerată incriminatoare și nu afectează validitatea flagrantului.
Probele anulate de instanță
Deși anchetatorii au avut câștig de cauză în privința flagrantului, instanța a anulat alte probe pe motive procedurale:
- Interceptările realizate de colaboratori cu identitate reală, care nu aveau autorizarea necesară din partea procurorului.
- Declarația unei martore, Gabriela Pleșca, care a fost audiată de un polițist fără o delegație explicită de la procuror.
Context și următoarele etape
Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant pe 22 septembrie 2023 și arestat preventiv, fiind ulterior plasat în arest la domiciliu și apoi sub control judiciar. Procesul va începe dacă Curtea de Apel Iași aprobă trimiterea în judecată.
Acest caz aduce în prim-plan practicile de corupție din administrația locală și pune presiune pe justiție să stabilească vinovăția sau nevinovăția fostului lider PSD din Vaslui. Decizia din 6 decembrie 2024 va marca o etapă crucială în acest dosar de corupție.