Ministrul Sănătății a generat un scandal de amploare în sistemul de sănătate, propunând fostul general SRI, Cristian Georgică Celea, pentru funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acesta, cunoscut și pentru fostul său mandat la conducerea CNAS între 2003 și 2005, se află în prezent în Consiliul de Administrație al instituției și a condus anterior Spitalul SRI „Agrippa Ionescu”.

Cu un buget anual de 54 de miliarde de lei, CNAS se confruntă cu provocări majore, inclusiv întârzieri în plata spitalelor și medicilor. Propunerea lui Cristian Celea urmează să fie decisă de premierul Marcel Ciolacu, după demisia de onoare a lui Andrei Baciu, fostul șef al CNAS, care a demisionat în contextul unui dosar privind achizițiile de vaccinuri anti-COVID în timpul pandemiei.

În ciuda experienței sale anterioare în conducerea CNAS, numirea lui Cristian Celea este controversată, în special din cauza background-ului său militar și a faptului că a fost propus de un ministru al Sănătății. Interimatul la conducerea CNAS este asigurat momentan de vicepreședintele Corina-Cătălina Lițu.

Pe lângă reacțiile critice privind competența sa în domeniul sănătății, Cristian Georgică Celea se confruntă și cu critici referitoare la averea sa impresionantă. Declarația sa de avere din iunie 2023 arată că deține 23 de terenuri, două case, trei apartamente, cinci autoturisme, un scuter, trei șalupe și o remorcă. Cu o pensie anuală de aproximativ 45.000 de euro, precum și bijuterii și obiecte de artă în valoare de 30.000 de euro, fostul general a explicat că majoritatea proprietăților sale provin din moștenirea părinților săi, iar celelalte au fost achiziționate în decurs de 17 ani, pe baza veniturilor sale din activitatea de medic oftalmolog.

Cu opinii împărțite în privința propunerii pentru șefia CNAS, decizia premierului Ciolacu va influența semnificativ direcția în care se îndreaptă sistemul de sănătate în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *