Ministerul Agriculturii, un investitor eșuat – 93 de milioane de lei pentru o societate în pierdere constantă. Într-un lung sir de decizii guvernamentale eșuate, Societatea Națională Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA devine un simbol al incompetenței financiare a Ministerului Agriculturii, care cheltuiește sume uriașe pentru o afacere ce pare să nu aducă niciun beneficiu real.

Din anul 1990 până în 2023, statul român s-a dovedit a fi un antreprenor falimentar. Infrastructura imensă rămasă imediat după revoluția din decembrie 1989 a fost un „cartof” mult prea fierbinte pentru toți politicienii care au administrat Statul Român prin ministere, agenții, societăți pe acțiuni, regii autonome, etc. Schimbarea sistemului din temelii a dovedit că lipsa de experiență în antreprenoriatul unei economii capitaliste duce la faliment și dezastru. Miile de fabrici și uzine s-au închis și s-au vândut la fier vechi; unele au fost privatizate „cu cântec”, apoi distruse și vândute tot la fier vechi.

Marile companii de stat au fost divizate în societăți mai mici pentru a face loc unor sinecuri pentru politicienii avidi de îmbogățire și pentru crearea unui sistem obscur, apt oricând să răspundă nevoilor de partid. Și lucrurile ar putea fi dezvoltate și continuate mult timp în această realitate amară și crudă pentru poporul român.

Casa Unirea – o ”gaură neagră” de prejudiciat bugetul de stat

Cu toate acestea, începând cu anul 2019, aleșii PSD cheltuiesc 93.000.000 de lei, aproximativ 19.000.000 de euro pe o „gaură neagră” căreia i-au dat denumirea ilustră Societatea Națională Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA. În anul 2017, premierul Viorica Dăncilă îi face un cadou ministrului agriculturii, Petre Daea, și prin HG 933/2018 înființează Societatea Națională Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA.

Cităm doar un paragraf din motivarea Guvernului privind înființarea acestei societăți, cât și rezultatele așteptate: „Scopul Societății Naționale ‘Casa Română de Comerț UNIREA’ S.A este de a realiza un mecanism comercial funcțional, capabil să ducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale. Integrarea în circuitul economic organizat și fiscalizat a cât mai multora din cele peste 2 milioane de mici gospodării deținătoare de suprafețe agricole. Stimularea culturii asociative în jurul unui scop economic comun și concret al fermierilor mici și mijlocii, creșterea eficienței și calității producțiilor acestora prin furnizarea de inputuri agricole de calitate (soiuri, specii, rase, produse agro-chimice, echipamente de mecanizare etc.). Asigurarea trasabilității produselor agricole, creșterea siguranței alimentare și reducerea semnificativă a evaziunii fiscale.”

Petre Daea a primit un cadou de la Viorica Dăncilă

În anul 2019, Petre Daea primește un nou cadou de la Viorica Dăncilă. Prin HG 269/2019 se aprobă mărirea capitalului social al Societății Naționale Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA cu suma de 93.000.000 de lei. Scopul acestei alocări financiare prin mărirea capitalului social ne este descris în HG astfel: „Prin strategia de dezvoltare adoptată de Consiliul de Administrație al societății pentru perioada 2019-2021 au fost stabilite primele obiective ale activității comerciale menite să sprijine în special programele naționale pentru tomate, usturoi, carne și lapte, vin și produse melifere, dar și formarea și promovarea la export a unor importante contingente de cereale, furaje și produse procesate din cereale, carne, legume și fructe. Întregul program comercial al societății va promova (prin politicile de contractare bazate pe cicluri lungi) integrarea în circuite economice viabile, în primul rând, a fondului de soiuri și rase performante românești, valorificând și stimulând rezultatele cercetării științifice autohtone.

Prin prezentul act normativ se stabilește alocarea sumei de 93.000.000 de lei, disponibilă din sumele rămase neutilizate după finalizarea Programului SAPARD, precum și cele rezultate din rambursarea creditelor garantate de fondurile de garantare, ca fiind destinată majorării capitalului social inițial al Societății Naționale ‘Casa de Comerț Agroalimentar UNIREA’ – S.A de la 100.000 de lei la 93.100.000 de lei, pentru asigurarea finanțării primelor investiții necesare formării și operaționalizării rețelelor proprii de achiziții, sortare și procesare primară, depozitare de tranzit și de stocare, promovare și vânzare en gros și en detaliu către industriile orizontale, lanțurile de retail și populație. Societatea țintește, prin măsurile propuse, pentru perioada 2019-2021, un segment mediu de piață (pe principalele categorii de produse) de 8-10 %.”

Nu numai că obiectivele propuse nici măcar nu au fost puse în practică, dar această societate a ținut capul de afiș în mass-media prin achiziții de terenuri puse sub rezerva corectitudinii, iar rezultatele financiare din perioada 2019-2022 vorbesc de la sine.

Cifra de afaceri anuală depășește cu puțin valoarea unei covrigării

Cifra de afaceri anuală depășește cu puțin valoarea unei societăți ce produce covrigi, ba chiar în anumiți ani a unei societăți ce activează în domeniul papetăriei și xerox. Dar cel mai grav este pierderea financiară din anii 2019, 2020, 2021 – 13.637.399 de lei, aproximativ 2.755.030 de euro, potrivit datelor economice de pe platforma termene.ro.

În anul 2022, societatea rămâne cu 0 angajați și reușește să aibă un profit de 2.115.854 de lei din vânzarea unor active, și acestea cumpărate cu banii din bugetul statului, nu din cifra de afaceri care trebuia să rezulte în urma postărilor mincinoase făcute de ministrul Daea în anul 2022, cu privire la achiziția de legume de la producătorii autohtoni și livrarea lor în supermarketuri. În ultimii 4 ani, Ministerul Agriculturii a avut 4 miniștri, dintre care 3 provin de la Partidul Social Democrat.

Toți cei 3 au promovat prin minciună și prin incompetență activitatea acestei societăți obscure, alimentată cu banii românilor pentru interese proprii, personale sau de partid. Actualul ministru al agriculturii, Florin Barbu, a învățat aceeași lecție și minte cu nerușinare, promovând inepții și false activități cu privire la Societatea Națională Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA. În concluzie, Statul Român trebuie să creeze doar mecanisme eficiente din punct de vedere legislativ, fiscal, economic, să facă politici publice și să fie o pârghie pozitivă pentru antreprenori, nu să se apuce de vândut legume, fructe și alte produse agroalimentare pe banii românilor, deoarece s-a dovedit a fi repetent.

Facem apel la Curtea de Conturi a României să efectueze de urgență un audit la această societate comercială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *