O undă de șoc lovește lumea media din România, după ce se dezvăluie că jurnaliștii de la Libertatea și Gazeta Sporturilor (GSP) au fost concediați în urma refuzului lor de a fonda o organizație de lobby pentru industria de pariuri, la solicitarea conducerii Ringier România.

Anunțul a venit în urma unui mesaj transmis de către CEO-ul Ringier România, Dan Puica, prin intermediul lui Dan Duca, redactor-șef la Libertatea, care a informat că „20% dintre jurnaliști vor fi concediați”. Această decizie controversată vine la scurt timp după ce jurnaliștii celor două publicații au protestat împotriva conducerii, care îi obligase să prezinte articolele despre pariuri înainte de publicare.

Cu toate acestea, scandalul se adâncește odată cu dezvăluirea că jurnaliștii au fost presați să înființeze o organizație de lobby similară celei deținute de Ringier în Bulgaria, care promovează interesele industriei de pariuri. În ciuda poziției dominante a Libertatea ca site numărul 1 în categoria de știri, aceștia au rămas fideli principiilor lor, refuzând să accepte condițiile inacceptabile impuse de conducere.

„Ne-am luptat să rămânem liberi și nimeni nu a reușit să intre în editorial. Nu credem că o companie media poate fi membră a unei asociații de lobby, cum se întâmplă cu Ringier în Bulgaria”, au transmis jurnaliștii de la Libertatea într-un comunicat.

În timp ce Ringier este membru al Bulgarian Gambling Association prin publicația Sportal.bg pe care o deține în majoritate, aceeași cerere a fost făcută și pentru jurnaliștii din România, dar aceștia au refuzat categoric să facă pasul către implicarea în activități de lobby pentru industria de pariuri.

Scandalul evidențiază divergențele apărute între jurnaliștii din România și managementul local și internațional al Ringier Sport și Ringier AG. În ciuda unui istoric de luptă pentru independență și transparență, jurnaliștii concediați lasă acum decizia în mâinile publicului pentru a judeca evenimentele recente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *