Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), se confruntă cu acuzații grave, în contextul scandalului „PfizerGates”. Potrivit unei plângeri penale depuse de lobby-istul belgian Frederic Baldan, Kovesi este acuzată de „constituirea unui grup de funcționari în scopul comiterii unui act arbitrar care atentează la drepturile și libertățile garantate de Constituție”. Detaliile acuzațiilor au fost publicate de cotidianul francez France-Soir.
Plângerea vine pe fondul acuzațiilor legate de modul în care EPPO a gestionat investigațiile asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cazul contractelor de vaccinuri anti-COVID-19 și al mesajelor șterse dintre aceasta și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. Deși Parchetul European investighează cazul din septembrie 2022, Kovesi ar fi declarat că „nu există suspecți”, ignorând probele prezentate de părțile civile.
Acuzații de mușamalizare și încălcarea transparenței
Frederic Baldan și avocata sa, Diane Protat, susțin că EPPO nu a respectat standardele de transparență și drepturile fundamentale în investigarea cazului. „Cum poate EPPO să pretindă că investighează imparțial, când refuză să analizeze probele evidente?”, a întrebat Baldan în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, Protat a criticat refuzul EPPO de a permite accesul la dosar, subliniind că această atitudine subminează drepturile părților civile și încrederea în justiția europeană. „Laura Codruța Kovesi a adus atingere atât părților civile, cât și imaginii justiției europene”, a declarat avocata.
Reacțiile publice și implicațiile politice
Scandalul a generat reacții critice din partea unor figuri publice. Florian Philippot, liderul partidului Les Patriotes, a numit cazul „o lovitură de stat pe tema Pfizer”, în timp ce Ugo Mattei, profesor de drept, a atras atenția asupra „lipsei de transparență” în negocierile contractelor pentru vaccinuri.
Fostul europarlamentar Rob Roos a acuzat EPPO de obstrucționarea procesului și de favorizarea oficialilor europeni în detrimentul aplicării corecte a legii. „Procesul împotriva Ursulei von der Leyen privind mesajele SMS despre COVID-19 a fost probabil sabotat de Parchetul European”, a declarat acesta pentru France-Soir.
Presiune în creștere asupra EPPO
Plângerea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi ridică semne de întrebare cu privire la imparțialitatea EPPO și rolul său în protejarea intereselor publicului. Deciziile care vor fi luate în acest caz vor determina dacă Parchetul European își poate recâștiga credibilitatea și încrederea cetățenilor europeni.
Cazul „PfizerGates” reprezintă un test major pentru Uniunea Europeană, punând în discuție angajamentul său față de transparență, responsabilitate și aplicarea corectă a justiției.