Fosta conducere a Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară (CENAFER) din România, inclusiv directorul și directorul adjunct, au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Procurorii au emis acuzații împotriva inculpaților în legătură cu presupuse infracțiuni de corupție și abuz în serviciu.

Inculpații trimiși în judecată sunt:

  1. Otoiu Marcel și Putanu Claudiu Florin, care au deținut funcțiile de director general și director general adjunct al CENAFER la momentul faptelor. Ambilor li se impută săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
  2. Dinu Vasile, care a deținut funcția de director al Direcției Logistice din cadrul CENAFER. Acesta este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
  3. Lehovida Radu Vasile, care a ocupat funcția de expert 1A în cadrul CENAFER. Acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.
  4. S.C. Naca Project S.R.L., o societate comercială, care este acuzată de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
  5. O persoană fizică care a deținut funcția de administrator al unei societăți comerciale, acuzată de favorizarea făptuitorului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2016-2019, inculpații Otoiu Marcel, Putanu Claudiu Florin și Dinu Vasile, beneficiind de ajutorul lui Lehovida Radu Vasile, ar fi încheiat cu S.C. Naca Project S.R.L trei contracte pentru achiziția de servicii de reparare și întreținere a sistemelor de pază electronică instalate la imobilele CENAFER.

Procurorii susțin că aceste servicii au fost achiziționate de către instituția publică în ciuda faptului că societatea în cauză nu deținea o licență specială eliberată de I.G.P.R. pentru efectuarea acestor activități. Mai mult, în momentul încheierii primelor două contracte, firma nu avea niciun angajat.

Lehovida Radu Vasile, în calitate de membru al comisiei de recepție, ar fi întocmit și semnat 26 de procese-verbale de recepție în fals, certificând în mod neadevărat că serviciile prevăzute în cele trei contracte ar fi fost prestate.

Cu toate acestea, CENAFER a achitat integral contravaloarea serviciilor către S.C. Naca Project S.R.L, în sumă de 273.031 de lei, deși aceste servicii nu ar fi fost efectiv prestate.

În cadrul dosarului, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil care aparține S.C. Naca Project S.R.L.

CENAFER s-a constituit parte civilă în procesul penal, și acum dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu recomandarea menținerii măsurii asigurătorii dispuse în cauză. Acest caz va urma să fie judecat în instanță, unde inculpații vor trebui să-și susțină apărarea în fața acuzațiilor formulate de procurori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *