Piedone pierde locul în Parlament după ce partidul lui Călin Georgescu obține mandatele

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, rămâne fără mandat de senator, deși a candidat din partea PSD pe listele din județul Giurgiu. Partidul Oamenilor Tineri (POT), condus de Călin Georgescu, a câștigat două mandate de senator în județele Giurgiu și Ialomița, fără să aibă însă candidați la Senat în aceste județe.

Decizia Biroului Electoral Central

Biroul Electoral Central (BEC) a hotărât că mandatele rămân neatribuite pentru moment, ceea ce îl lasă pe Piedone fără loc în Parlament. Viitorii senatori din aceste județe vor fi aleși prin tragere la sorți, iar mandatele vor fi alocate unor candidați ai partidelor care au trecut pragul electoral de 5%.

Și, deci, între celelalte șase formațiuni politice va fi organizată, la sediul Biroului Electoral Central, o tragere la sorți și acel mandat va reveni celui care va atrage lozul câștigător, a explicat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, pentru Digi24.

Reacția lui Piedone

Cristian Popescu Piedone a avut o reacție vehementă înainte de aflarea deciziei finale:
Au rânjit și m-au jignit! Au nădușit pe ulițe, încercând să convingă cetățenii să nu voteze Piedone și PSD! Priviți rezultatul final, domnilor primari vremelnici! Piedone a fost ales senator!, a declarat acesta pentru Libertatea.

Fostul primar poate contesta decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție.

USR: „O mare încurcătură”

Claudiu Năsui, reprezentant al USR, a semnalat o problemă majoră în redistribuirea mandatelor:
Fiți atenți aici ce încurcătură. POT ar trebui să primească 7 mandate de senator la redistribuire. Pot primi 5, dar restul de două mandate ar trebui să le primească unde mai e loc. Singurele județe disponibile sunt Giurgiu și Ialomița, unde POT nu a depus deloc listă. Alte partide nu pot primi mandatele pentru că au deja alocările pline, a scris Năsui pe Facebook.

Acesta a atras atenția că legea nu prevede soluții pentru astfel de situații:
De azi dimineață ne uităm pe deciziile de interpretare ale BEC. Niciodată nu a fost un astfel de caz. Nimeni nu știe cum se soluționează o astfel de speță, a adăugat Năsui.

Rămâne de văzut cum va fi rezolvat acest impas inedit din Parlamentul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *