Partidul Național Liberal (PNL) se află în mijlocul unui scandal de corupție după ce un fost infractor, numit în funcția de comisar-șef al Gărzii de Mediu din județul Tulcea, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Dorin Meran, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 25.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro) într-un restaurant.

Acest caz a stârnit indignare, deoarece Meran fusese condamnat definitiv pentru corupție cu 11 ani în urmă, iar numirea sa în funcție în aprilie 2023 a ridicat semne de întrebare cu privire la criteriile de selecție și integritate din partea PNL. În trecut, Meran a fost condamnat pentru fraudarea fondurilor europene, dar a fost numit în funcție în ciuda acestui antecedent penal.

Garda de Mediu este o instituție cheie pentru protecția mediului, iar inspectorii săi au rolul de a constata încălcările legate de mediul înconjurător și de a aplica amenzi poluatorilor. Cu toate acestea, Meran este suspectat că a acționat în mod corupt, acceptând mită în schimbul iertării de amenzi.

Nu mai puțin surprinzător este și faptul că Dorin Meran nu avea nicio experiență sau legătură anterioară cu domeniul mediului, fiind consilier juridic într-o comună din alt județ în anul precedent.

Numirea sa în funcție a fost făcută pe filieră politică, iar acest lucru a ridicat întrebări cu privire la influența politică asupra acestui tip de numiri. De asemenea, Meran a trecut prin 7 partide politice diferite, ceea ce ridică întrebări cu privire la coerența sa politică.

În comunicatul emis de DNA, se menționează că Meran este suspectat de luare de mită în formă continuată și că a fost prins în flagrant în timp ce lua mită de la un om de afaceri pentru a-i reduce sancțiunile legate de un control efectuat asupra unei societăți comerciale.

Cazul lui Dorin Meran aruncă o lumină dureroasă asupra problemelor legate de corupție și nepotism în numirile politice, subliniind necesitatea unor reforme mai stricte în procesul de numire în funcțiile publice. Ancheta este în curs de desfășurare, iar acțiunea legală continuă pentru a aduce la justiție cei implicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *