Clădirea care odinioară a găzduit Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” din Buzău se află în pragul unei transformări spectaculoase după mulți ani de degradare severă. Această clădire istorică a intrat într-un proces amplu de reabilitare, cu un cost estimat de aproximativ 20 de milioane de lei. Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a explicat că, datorită stării avansate de deteriorare, au fost accesate fonduri europene pentru a realiza lucrările necesare.

Imobilul vechi va avea o nouă destinație, transformându-se într-un centru expozițional multifuncțional. După finalizarea proiectului, clădirea nu va mai găzdui Biblioteca Județeană, deoarece fondul de carte nu poate fi reinstalat din motive procedurale. În schimb, aceasta va fi reamenajată pentru a include o cramă, spații expoziționale destinate promovării obiectivelor turistice și o aulă decorată cu elemente florale acoperite cu foiță de aur.

Subsolul clădirii va găzdui o expoziție de manuscrise vechi, care ilustrează istoria municipiului și a județului Buzău. De asemenea, două încăperi vor fi transformate într-o cramă și un spațiu special destinat promovării vinurilor și tradițiilor din Pietroasele. Este important de subliniat faptul că acum câțiva ani, Biblioteca Județeană Buzău a fost mutată într-un centru comercial.

Clădirea va fi echipată cu sisteme de protecție împotriva incendiilor, iar arhitectura sa va păstra elemente tradiționale ale culturii românești. De asemenea, vor fi implementate măsuri pentru conservarea documentelor rare.

Managerul de proiect, Liliana Nicolae, a evidențiat că această clădire va oferi 55 de spații expoziționale și se va transforma într-un centru expozițional, turistic și cultural deosebit pentru județul Buzău. Această transformare reprezintă un pas important în revitalizarea unui patrimoniu istoric și cultural deosebit pentru comunitatea locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *