Preotul Adrian Mădălin Iscru din Tulcea, implicate în dezvăluiri privind obținerea unor contracte din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) fără licitație, a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) de fals în declarații și acte de corupție.

Preotul Iscru a primit aceste contracte în timp ce consilia personal pe Adrian Ionuţ Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării și fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, un apropiat al lui Liviu Dragnea.

În urma dezvăluirilor Recorder.ro, care au arătat că firma administrată de preot, Hercinic SRL, a obținut 130 de contracte publice fără licitație în valoare de câteva milioane de euro, ANI a deschis o anchetă privind averea acestuia.

Între 2013 și 2017, Adrian Ionuţ Gâdea a fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, funcție preluată de la Liviu Dragnea, liderul PSD.

Adrian Gâdea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Belina, sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu. Procurorii susțin că Gâdea a promovat un proiect de hotărâre de consiliu județean privind transferul Insulei Belina și Brațului Pavel în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean în perioada în care era președinte al CJ Teleorman.

ANI a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la existența indiciilor de săvârșire a infracțiunilor de fals în declarații și acte de corupție de către Iscru Mădălin-Adrian, care a deținut funcția de consilier personal la Cabinetul Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Iscru a ocupat această funcție în perioada august-octombrie 2018, în timpul căreia firma Siluan Proiect S.R.L., unde era asociat unic și administrator, a încheiat contracte cu Primăria Comunei Casimcea, Județul Tulcea, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

ANI a constatat că Iscru a avut acces la informații privind utilizarea fondurilor din PNDL, ceea ce a condus la indicii temeinice privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii asimilate corupției „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”. Mai mult, ANI a constatat că Iscru a omis să menționeze în declarațiile de interese faptul că deține calitatea de asociat unic și administrator la S.C. Siluan Proiect S.R.L. în momentul numirii și încetării din funcția de consilier personal la MDRAP.

Agenția Națională de Integritate continuă să exercite atribuțiile sale în conformitate cu principiile legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări și dreptului la apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *